Mönkijät ovat yleistyneet hurjasti viime vuosien aikana, ja useat nuoret toivovatkin niitä valmistujais- tai syntymäpäivälahjoiksi. Monet vanhemmat ottavat heti ensimmäisenä selvää lupien suorittamisesta ja ajokoulun käymisestä, vaikka oikeasti olisi valittava ensimmäisenä itse menopeli. Mönkijää hankkiessa kannattaakin ensimmäisenä miettiä, millaiseen tarkoitukseen sitä ollaan hankkimassa, eli ajetaanko sillä mökkiteillä, maastossa vai kenties pienillä kaduilla ympäri kaupunkia. Joidenkin mönkijöiden ajamiseen riittää yli 15 vuoden ikä, kun jotkut taas vaativat B- tai AM-luokan ajokortin suorittamista.

Koska joidenkin mönkijöiden ajamiseen ei vaadita erillisiä teoria- tai ajotunteja tai ajokokeiden suorittamista, on tärkeää, että tuleva kuski on orientoitunut oppimaan mönkijän käytön ja maastossa liikkumisen periaatteet perusteellisesti. Ennen ajamista kannattaakin tutustua ajoneuvon toimintaan rauhassa.

Mönkijän omistajana on huolehdittava myös ajoneuvoa ja omaa terveyttä koskevista vakuutuksista. Onkin hyvä kerrata mönkijän omistamista ja sillä ajamista koskevia lakeja sekä yleisiä sääntöjä maastossa ja tiellä ajamiseen. Saat myös vinkkejä vastuulliseen toimintaan esimerkiksi onnettomuustilanteissa.

Mönkijällä ajaminen

Tärkeintä mönkijällä ajamisessa on kuljettajan painonkäyttö. Mönkijä on hyvin kapea ja korkea ajoväline, jonka sujuvaan kuljettamiseen liittyy olennaisesti oman painon oikeanlainen käyttö. Esteitä ylittäessä, mäkeä laskettaessa tai esimerkiksi jarruttaessa kuljettajan on nojattava taaksepäin. Jarrua painaessa eturenkaat lukkiutuvat, jolloin perä nousee herkästi ylös. Oman painon vieminen takarenkaiden päälle estää tämän. Kun taas noustaan ylämäkeä, paino tuodaan eteen. Eturenkaiden pito ei riitä pitämään mönkijän renkaita tasaisesti ylämäessä, ellei kuljettaja nojaa reilusti eteenpäin.

Tärkeintä ajamisessa on kuitenkin aina se, että muistaa käyttää kypärää. Kypärän käyttö on määrätty myös laissa. Sen lisäksi laissa määrätään, että ajoneuvoa ei saa koskaan kuljettaa alkoholin, huumeiden tai ajoneuvon kuljettamiseen vaikuttavien lääkkeiden vaikutuksen alaisena. Tämä kohta koskee myös mönkijällä ajamista. Mönkijällä ajaessa on tärkeää huomioida muutkin tiellä liikkujat ja noudattaa yleistä tieliikennelakia. Mönkijällä ajaminen on helppoa ja hauskaa, kun muistaa nämä muutamat seikat, jotka tekevät ajamisesta mutkatonta.

Mönkijän kuljettaja ja matkustaja

Mönkijöitä on moneen lähtöön. Osa niistä on pienempiä mönkijöitä, joihin sopii ainoastaan kuljettaja. Suurimpaan osaan mönkijöistä mahtuu myös matkustaja. Tärkeintä on se, että myös matkustaja muistaa käyttää kypärää aina, kun mönkijä on liikkeessä. Matkustajan tulee toimia yhteistyössä kuljettajan kanssa, sillä mönkijän ohjaaminen joissakin tilanteissa voi olla hankalaa. Sen vuoksi myös matkustajan tulee siirtää painoaan puolelta toiselle aina sen mukaan, mihin päin ollaan kääntymässä. Näin matkustaja helpottaa myös kuljettajan ohjaamista.

On tärkeää muistaa, että mönkijä käyttäytyy aina eri tavalla matkustajan ollessa kyydissä kuin yksin ajettaessa. Kuljettajan tulee muistaa huolehtia myös mönkijän tekniikasta ja esimerkiksi renkaiden ilmanpaineesta. Kun kyydissä on matkustaja, tulee mönkijän renkaat tarkastaa. Tarvittaessa ilmanpainetta on syytä lisätä. Jos mönkijä tulee nuoren käyttöön, on syytä painottaa, ettei se ole lelu. Alle 15-vuotias voi ajaa mönkijää ja kyyditä matkustajaa ainoastaan suljetulla alueella, joka voi olla esimerkiksi kotipiha, joka on aidattu.

Mönkijä ja ajovarusteet

Kypärä on mönkijällä ajajan tärkein varuste. Se suojaa päätä ja voi jopa pelastaa henkiä vakavissa onnettomuuksissa. Sekä kuljettajan että matkustajan on käytettävä kypärää. Koska kypärämalleja on useita, on tärkeää kokeilla eri malleja ennen ostopäätöksen tekemistä. Kypärä suojaa päätä kuitenkin ainoastaan silloin, kun sitä käytetään asianmukaisesti. Tämä asianmukainen käyttö tarkoittaa kypärän oikean koon lisäksi sitä, että kypärän hihna on kiinnitetty kunnolla. Jos kypärässä ei ole visiiriä, kannattaa silloin käyttää suojalaseja.

Kypärän lisäksi ajoasu voi suojata myös onnettomuuksien varalta. Ajoasuista löytyy selkäpanssarit, tukivyöt ja niskatuet. Niin kuljettajan kuin matkustajankin kannattaa käyttää ajoasuja. Värikäs ajoasu auttaa muita tienkäyttäjiä myös huomaamaan mönkijän kuljettajan. Ajokengillä pyritään suojaamaan luita ja lihaksia iskujen ja kaatumisten varalta, joten myös ne ovat tärkeä osa pukeutumista ajaessa. Kaupasta saa asianmukaisia ajohanskoja, joilla suojataan käsiä. Ne eivät kuitenkaan saa missään nimessä olla niin paksut, että ne haittaisivat itse mönkijällä ajamista.

Tarvittavat vakuutukset mönkijälle

Mönkijä tulee vakuuttaa aina, vaikka sillä ajettaisiin vain kotipihalla. Tärkeintä on huomioida, millainen mönkijän vakuutus tulee hankkia. Vakuutuksia on saatavana maasto-, mopo- ja tieliikennemönkijöille. Traktorimönkijän taas voi vakuuttaa traktorivakuutuksella. Mönkijän liikennevakuutus kattaa aina sekä kuljettajan että matkustajan henkilövahingot ja sairaalahoidon. Sen lisäksi onnettomuustilanteessa vakuutus voi kattaa myös vastapuolen hoidon, jos tämä on ollut syytön osapuoli. Mönkijään kohdistuvia vahinkoja varten tarvitsee ottaa ylimääräinen kaskovakuutus. Eri kaskovakuutuksissa määritellään ne vahingot, jotka vakuutus korvaa.

Yhteenveto

Mönkijää hankkiessa on otettava huomioon monia eri tekijöitä. Vaikka ajoneuvona se tuntuu kovin yksinkertaiselta sisäistää ja helpolta ajaa, siihen liittyy paljon samankaltaisia huomioitavia asioita kuin esimerkiksi autoissa. On tärkeää tuntea mönkijä perinpohjaisesti ennen maastoon tai kadulle lähtemistä, sillä onnettomuudet eivät ole harvinaisia. Onnettomuuksiin voi varautua oikeanlaisilla ajovarusteilla. Kypärä, ajoasu, ajokengät sekä ajohanskat ovat todella tärkeä osa suojautumista. Kun varusteet ovat kunnossa, voi välttyä vakaviltakin vammoilta. Muista myös hoitaa vakuutukset kuntoon ennen ajamista.