Mönkijä on hieman tuntemattomampi moottoriajoneuvo, kun niitä aletaan lyömään peräkkäin listaksi. Kaikki kyllä tunnemme ja olemme varmasti joskus edes kokeilleet mopoa, autoa, tai vaikkapa moottoripyörää. Nelipyöräinen mönkijä on kuitenkin aivan uusi tuttavuus mökkisi pihapiirissä, sillä niitä ei vielä kovinkaan monella ole käytössä. Seuraavaksi tarkastelemmekin sitä, että olisiko jopa sinun syytä hankkia nelipyöräinen työjuhta mökillesi, tai vaikkapa omakotitalosi pihaan?

ATV (All Terrain Vehicle) on lyhennös “mönkkäreistä” ja se on totisesti nimensä veroinen. Mönkijällä hoituu niin asfaltti, kuin kapeat metsäväylätkin, kallistuskulmien ollessa lähes 45-asteen tuntumassa. Mönkijät ovat suunniteltu kestämään vääntöä pienillä kierrosnopeuksilla joten siihen on saatu ahdettua uskomaton määrä hevosvoimia, hyvin kompaktiin kokoon. Moni ei tule ajatelleeksi, että mönkijät ovat esimerkiksi paloasemien vakiokalustoa. Mönkijällä on äärimmäisen helppo kurvailla vaikkapa metsäpalon sattuessa, sekä kuljettaa tarvikkeita vaikeakulkuisessa maastossa.

Mökillä mönkijä hoitaa montakin eri työtehtävää, huomattavasti nopeammin mitä ihminen pystyisi paljain käsin. Pitäisikö puita viedä paikasta A paikkaan B? Ei ongelmaa, peräkärry nelipyöräiseen kiinni ja voit hakea polttopuusi vaikka umpimetsästä. Tontilla kymmeniä vuosia ollut iso tammenkanto, jota ei saa millään irti? Tarpeeksi isoa mönkkäriä alle, koukku kiinni ja eikun vetämään.

Tieliikennekäyttö

Näitä nelipyöräisiä hurvitteluvälineitä näkee nykypäivänä myös tieliikenteessäkin, sillä ne ovat aivan kuten mikä muukin ajoneuvo tahansa, rekisteröitävissä tieliikennekäyttöön. Ajokokemuksen tällaisella ei kuitenkaan ole järin hyvä, mikäli sinun pitää sillä pitkiä matkoja ajaa. Isot renkaat sekä erittäin pehmeä jousitus saattavat pidemmän päälle käydä kropan päälle, jos mönkijän kyydissä pitää satoja kilometrejä taivaltaa. Vuodenajalla ei kuitenkaan tämän ajoneuvon kanssa ole mitään väliä, sillä se toimii niin talvisissa, kuin kesäolosuhteissakin. Bensaakaan tämä kulkupeli ei onneksi kovin paljon kuluta, sillä parhaimmillaan 800-kuutioisen ATV:n saa kulkemaan jopa 100 kilometriä, alle kolmella litraa bensaa. Vaikka alkuperäinen hankintahinta olisikin kallis, bensasta ei sentään joudu pulittamaan enää itseään kipeäksi.

Mistä ostaa mönkijä?

Mönkijän saa hieman yllättäen ostettua monesta venealan liikkeestä. Autoliikkeisiin asti tämä kulkuneuvo ei vielä ole kulkeutunut, mutta sen saatavuus on onneksi huomattavasti paremmalla tasolla, mitä se oli joskus 1990-2000 luvun vaihteessa. Hinnat riippuvat hurjasti maahantuojasta, sillä on sanomattakin selvää, että isommalla volyymilla ATV:tä maahantuovat yritykset pystyvät tarjoamaan kuluttajille alennettuja hintoja. Kannattaa aina kuitenkin varmistaa mönkijästäsi mahdolliset tyyppiviat, sekä korjaustarpeet, ennen ostopäätöksen tekemistä.

Uusimmissa mönkijöissä on myös huikeat mobiili- ja bluetooth-valmiudet, mutta näiden käyttöä on toki syytä rajoittaa ajon aikana. Esimerkiksi kaikenlaisten pelien pelaaminen ajon aikana on ehdottomasti kiellettyä, vaikka se mönkijän kyydissä helposti onnistuisikin. Mikäli siis silmissäsi kiiltää esimerkiksi kolikkopelikekkereiden esittelemien netticasinoiden tarjoamat mielenkiintoiset kolikkopelit, on turvallisempaa jättää nämä myöhemmäksi ja keskittyä turvalliseen ajamiseen.

Vaihtoehtoisia ratkaisuja

Mikäli mökkipuuhat eivät mönkijälle sovellu, tai lompakossasi ei ole 15 000e ylimääräistä rahaa, vaihtoehtoisten ratkaisujen etsiminen ei välttämättä käy pahitteeksi. Hyviä vinkkejä kesämökille on esimerkiksi riittävästi naruja, ketjuja, mieluiten peräkoukullinen auto, sekä ripaus kekseliäisyyttä. Loppujen lopuksi, suurin osa arkipäiväämme kuuluvista askareista luonnistuu varsin hyvin, kun suunnitteluun uhraa hieman aikaa. Valitettavan moni ottaa sanonnan “tuumasta toimeen” hieman liian kirjaimmellisesti ja koko suunnitteluvaihe jää unholaan. Tämä on myös varmin tapa saada vammoja kesämökillä, kun muutaman promillen humalassa aletaan kaatamaan puita, tai sirkkelöimään polttopuita.

Mökkeilyn parhaimpiin varusteisiin kuuluukin jokaisen tee-se-itse miehen lempi työkalu, eli kirves. Tämän kanssa kannattaa kuitenkin pitää järki päässä, sillä ei olisi ensimmäinen kerta, kun joku menettää polvilumpionsa kirveen iskusta.