Kuten kaikki tiedämme, mönkijät usein mielletään vain huvitteluun käytetyiksi ajoneuvoiksi, eikä niitä ajatella kovin usein hyötykäyttöön soveltuviksi. Tosiasiassa mönkijöistä on moneksi, sillä niiden avulla pystymme suoriutumaan monesta arkisesta askareesta huomattavasti helpommin, sekä käyttääpä niitä myös virkavaltakin hyödykseen! Olemmekin koonneet teille listan, jossa pyrimme tuomaan esille uusia ulottuvuuksia mönkijöiden käytöstä, jota et ehkä itse ole tullut ajatelleeksi.

Mönkijät eivät missään nimessä ole markkinoiden halvimpia moottorilla toimivia ajoneuvoja, joten kannattaa suorittaa huolellisesti tehtyjä laskelmia ja miettiä riski/hyöty-suhdetta, ennen kuin päätät tällaisen itsellesi ostaa.

Mönkijä virkavallan apuna

Jos et tiennyt, lähes jokaisella maaseudun paloasemalla on nykypäivänä mönkijä. Saatat kysyä itseltäsi: Miten mönkijä auttaa sammuttamaan tulipaloja? Kysymys on sinällään ihan validi, mutta mönkijällä on paljonkin käyttöä palomiesten käsissä. Mikään muu ajoneuvo ei esimerkiksi ole yhtä ketterä maastopalojen sattuessa, kuin nimenomaan “off-road” käyttöön suunniteltu nelipyöräinen mönkijä. Mönkijän avulla palomiehet saavat esimerkiksi vaikeille metsäpaloalueille kuljetettua kalustoa (peräkärry), ruokaa, tarvikkeita, sekä muuta mahdollista apua.

Mikäli esimerkiksi talvella syttyy tulipalo mökissä, joka sijaitsee keskellä metsää, saattaa sinne olla jopa mahdoton mennä paloautolla. Myös vesiletkujen vetäminen tuottaa hyvinkin paljon haasteita, mutta mönkijä hoitaa homman nopeammin kuin arvaatkaan! Mönkijästä on siis moneksi ja se on pelastanut satoja ihmisiä kuolemalta vuosien varrella. Myös poliisi käyttää mönkijöitä syrjäisemmillä seuduilla, jossa esimerkiksi liikkuminen  metsien läpi on välttämätöntä. Kaupunkikäytössä näitä ei liiemmin nähdä, sillä taas betoniviidakossa ketterämpiä vekottimia ovat mm. skootterit, mopot, hevoset, sekä tietysti moottoripyörä / autot.

Mönkijän ostaminen

Minkälaisen mönkijän juuri sinun tulisi ostaa? Ihan ensimmäiseksi sinun tulee kartoittaa tälle tarve, sillä mönkijöitä on monia erilaisia. Selvitä ensin tuletko ajamaan sillä tieliikenteessä, vai pääosin metsissä ja maastossa? Tämä vaikuttaa huomattavasti hintaankin, sillä tieliikennekäyttöön rekisteröitävän mönkijän hinta saattaa olla moninkertainen siihen, mitä joutuisit maksamaan pelkkään maastoon tarkoitetusta ajoneuvosta.

Mikäli aiot hankkia tällaisen ulkomailta, kannattaa ottaa selvää myös mahdollista veroista, sekä tulleista. Yleensä mönkijän saa kyllä ostettua Euroopan sisältä, jonka vuoksi tullimaksuista sinun ei tarvitse huolehtia. Mikäli olet etsimässä halvinta vaihtoehtoa, suosittelemme tarkistamaan esimerkiksi Saksan markkinat. Saksasta moottoriajoneuvojen tuominen Suomeen on verrattain halpaa, joskin hieman vaivalloista.

Mönkijöiden hinnat liikkuvat aina viidestä tuhannesta eurosta, viiteentoistatuhanteen (5000-15 000). Alan liikkeistä kannattaa kysellä mm. rahoitusvaihtoehtoja, mikäli et ole valmis sijoittamaan kerralla näin isoa summaa.

Vaihtoehtoisia kulkuneuvoja

Jos olet todennut ettet mönkijää tarvitse, vaihtoehtoisia kulkuneuvoja löytyy onneksi vaikka muille jakaa. Pienemmistä moottoroiduista ajoneuvoista “mönkkäri” on ylivoimaisesti kaikkein turvallisin, mutta ei suinkaan halvin. Esimerkiksi skootterit ja mopot maksavat uutenakin vain n. 1000-5000e. Kannattaa myös olla hereillä kaikenlaisten kampanjoiden ja kilpailujen kanssa, joka saattaa nopeuttaa ostoprosessiasi huomattavasti. Esimerkiksi kevään kynnyksellä kaikenlaiset kisat jossa palkintoja on skoottereita ja mopoja, ovat hyvinkin suosittuja. Mm. pelaajaihastu.com-sivuston listaamilta netticasinoilta on tiedetty löytyvän useita tällaisia promootioita, jotka on toteutettu yhteistyössä mm. Yamahan, Kawasakin, tai muiden kaksipyöräisten valmistajien kanssa.

Hankit sitten minkä kulkuneuvon tahansa, tärkeintä on kuitenkin turvallisuus. Ajoit sitten mönkkäriä, tai vaikkapa mopoa, oma henkesi on kuitenkin kaikkein kallein. Ei kannata siis säästää esimerkiksi kypärän, tai ajovarusteiden hankinnassa, sillä kolarin sattuessa ne ovat ainoat henkivakuutuksesi sinä hetkenä. Hyvä hiilikuidusta valmistettu kypärä maksaa n. 500e, mutta on jokaisen euronsa arvoinen. Huomaathan, että kypärää ei saa pudotella, sillä se saattaa menettää ominaisuuksiaan, eikä suojaa kolaritilanteessa enää niin hyvin.