Mönkijät ovat suosittuja kulkuneuvoja ympäri maailmaa erityisesti alueilla, joissa on pitkä ja luminen talvi. Ensimmäisiä mönkijän tapaisia kulkuvälineitä käyttivät Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen armeijat. Myöhemmin vasta 1960-luvun lopulla kaupalliseen käyttöön ilmestyi ensin kolmepyöräiset päältä istuttavat mönkijät, jotka myöhemmin kehittyivät moottoreiltaan voimakkaimmiksi kaksitahtisiksi. Ensimmäisen kolmipyöräisen kehitti amerikkalainen Sperry-Rand, ja sen jälkeen merkittäväksi kehittäjäksi nousi japanilainen Honda, jonka mönkijöitä näkyi jopa James Bond -elokuvassa ”Timantit ovat ikuisia” ja useissa ajan suosituimmissa tv-sarjoissa.

Japanilainen Suzuki oli ykkösnimi nelipyöräisten mönkijöiden valmistajana sen tuodessa ensimmäisen maastokäyttöön tarkoitetun alkutason mallin markkinoille vuonna 1982. Erityisesti vuoden 1985 malli Suzuki LT250R Quadracer oli ensimmäinen korkeantason mönkijä, joka asetti uudet rajat alalle. Honda ja Kawasaki vastasivat vuotta myöhemmin omilla malleillaan FourTraxilla ja Tecate-4:llä ja Yamaha vuonna 1987 omalla Banshee 350-mallillaan. Nämä ensimmäiset mallit ovat olleet suosittuja pitkälti 2000-luvulle asti. Nelipyöräisten mönkijöiden kaupallinen valmistus jatkui vahvasti 80-luvun puolivälistä eteenpäin monen valmistajan toimesta.

Polaris

Amerikkalainen Polaris on aloittanut uransa moottorikelkkojen valmistajana 1950-luvulla. Yritys valmistaa vieläkin moottorikelkkoja ja niiden rinnalla mönkijöitä pienessä Roseaun kaupungissa Yhdysvalloissa. Mönkijät otettiin kuitenkin valikoimaan vasta vuonna 1985, ja vuonna 1988 valikoimiin lisättiin myös moottoripyörät. Virallisesti Polaris Industries -yrityksellä on tänä päivänä yli 3 500 työntekijää, ja sen vuosittainen liikevaihto on noin 1,7 miljardia dollaria. Yritys on edelleen yksi alan suurimmista valmistajista ja samalla Suomen markkinaykkönen jo monta vuotta peräkkäin. Suomeen sen tuotteita tuo Brandt-Polaris Oy.

Polariksen mönkijät olivat ensimmäisiä kansainvälisiä Suomeen tuotuja mönkijöitä. Niiden valikoima on erittäin laaja, minkä lisäksi Polariksen mönkijät ovat monesti olleet vertailujen selviä ykkösiä. Nykyään Polariksen malleista löytyy omat ajokit nuorille ja lapsille, urheilumallit, kilpamallit, 4X4-vetoiset vapaa-ajan käyttöön tarkoitetut mallit, 6×6-vetoiset hyötykäyttömallit, kaksipaikkaiset mönkijät, touringmallit ja lisäksi rinnakkain istuttavat mönkijät. Niitä on tuotu Suomeen jo vuodesta 1994 lähtien, ja vuoteen 2008 mennessä Suomeen oli tuotu jo yli 20 000 mönkijää.

BRP Finland

BRP Finland on erityisesti kuuluisa hyötykäyttöön tarkoitettujen moottorikelkkojen tuotekehittäjänä ja valmistajana. Yrityksen mönkijämalliryhmä Can-Am on hyvin suosittu Suomessa. Yhtiön taustalta löytyy kanadalainen jättiyritys Bombardier, joka on erityisen tunnettu lentokoneiden ja kiskokaluston valmistajana. Alkujaan se valmisti myös moottorikelkkoja ja mönkijöitä, mutta siirsi tuotannon uudelle yhtiölle, Bombardier Recreational Products:lle (BRP), joka ei ole enää heidän omistuksessaan. Bombardier osti vuonna 1988 suosittuja Lynx-moottorikelkkoja valmistaneen rovaniemeläisen Nordtrac Oy:n, joka siirrettiin vuonna 2003 BRP:n alaisuuteen.

BRP valmistaa edelleen rovaniemeläisen yrityksen tehtaalla Lynx-moottorikelkkoja sekä Pohjoismaiden ja Euroopan markkinoille suunnattuja mönkijöitä. Yrityksen Kanadan tehdas hoitaa puolestaan Pohjois-Amerikan markkinoille valmistettavat tuotteet. Mönkijöiden valmistuksen lisäksi myös kehitystyö tapahtuu Rovaniemen tehtaalla, ja se on ollut merkittävä työllistäjä Pohjois-Suomessa. Erityisesti uudet innovatiiviset mallit, kuten kuusipyöräinen ja kuusivetoinen Can-Am Outlander 6×6 -malli, ovat nostaneet yrityksen tuotteiden suosiota Suomessa. Yritys valmistaa mönkijöiden lisäksi myös vesijettejä, urheiluveneitä, karting-autoja, karting-moottoreita, moottorikelkkoja ja perämoottoreita.

Artic Cat

Artic Cat on yhdysvaltalainen mönkijöitä ja moottorikelkkoja valmistaja yritys. Monen muunkin mönkijäyrityksen tavoin Artic Catin historia on alkanut moottorikelkkojen valmistuksesta 1950-luvulla. Ensimmäiset mönkijät valmistuivat vasta 1996 ja rinnakkain istuttavat mallit vuonna 2006. Artic Cat on tehnyt paljon yhteistyötä moottorivalmistajien, kuten Kawasakin ja Suzukin, kanssa, ja osan yrityksen nykyisistä malleista valmistaa taiwanilainen Kymco. Artic Catin malliston peruspiirteinä ovat urheilullisuus, kestävyys ja raaka voima. Yritys valmistaa malleja lapsille ja aloittelijoille mutta myös vaativaan käyttöön.

Artic Cat on ollut suosittu mönkijämerkki Suomessa jo parin vuosikymmenen ajan. Nykyään Suomessa Artic Cat myy traktorimönkijämalli Alterraa, joka sopii niin vapaa-aikaan kuin työkäyttöönkin. Lisäksi valittavana on Alterra-lastenmönkijä. Artic Catin mönkijöitä on käyttänyt esimerkiksi Suomen rajavartiolaitos omissa työtehtävissään. Vuonna 2018 Artic Cat yrityksen osti usealla alalla toimiva Textron Inc, jonka johdosta Artic Catin mönkijöiden nimi muuttuu tulevaisuudessa Textron Offroad Alterraksi. Mönkijöiden lisäksi yritys myy Suomessa moottorikelkkoja ja niiden lisävarusteita.

TGB – Taiwan Golden Bee

Taiwan Golden Bee (TGB) on taiwanilainen skootterien, mönkijöiden ja moottorien valmistaja. Yritys on perustettu vuonna 1965. TGB valmistaa omien mönkijöiden lisäksi myös moottoreita ja osia useille muille tunnetuille merkeille kuten Can-Am, Polaris, Peugeot ja Suzuki. Kaikki mönkijät valmistetaan yrityksen kolmella tehtaalla Taiwanissa. Niitä jälleenmyydään yli 50 maassa ympäri maailmaa. Suomessa yritys myy useita erimallisia traktori-, maasto- ja tieliikennemönkijöitä sekä skoottereita. TGB on saavuttanut useissa Euroopan maissa markkinajohtajuuden 2000-luvun aikana.

Trapper

Trapper-merkkiset mönkijät ovat nousseet viime vuosina Suomen ostetuimpien mönkijöiden joukkoon. Ne ovat tilastollisesti kasvattaneet eniten markkinaosuuttaan viimeisen viiden vuoden aikana. Trapper-merkki on suomalainen, mutta mönkijät kootaan kokoonpanotehtaalla Kiinassa. Tuotteiden kehitys ja laadunvalvonta tapahtuvat edelleen kuitenkin Suomessa. Mönkijät tulevat tehtaalta suoraan koottuna Suomeen. Tämä järjestelmä on ollut yrityksen valtti tuotteiden hinnoittelussa. Valikoimasta löytyy lastenmönkijöitä, traktorimönkijöitä, rinnakkain istuttavia traktorimönkijöitä sekä myös senioriskoottereita. Suomessa Trapper-merkkisiä mönkijöitä tuo maahan Mönkijä Trailpark Oy Lempäälässä.