Mönkijällä ajaminen on vauhdikas ja hauska moottoriurheilun muoto, joka vaatii hyvää keskittymistä, koordinaatiota ja tasapainoa. Vaikka mönkijällä, jonka nimi viittaa hitaaseen liikkumiseen, mönkimiseen, mikä perustuu tämän moottoriajoneuvon ehdottomiin etuihin metsän tai muuten vaikeasti navigoitavan maaston keskellä, nykyaikaisessa mönkijässä riittää tehoja myös reippaampaan liikkumiseen. Ensimmäiset moottoriteholtaan merkittävät mönkijät ilmaantuivat markkinoille 1980-luvun puolivälissä, ja ovat siitä eteenpäin kasvattaneet suosiotaan vaihtelevalla, mutta siitä huolimatta nousujohteisella tahdilla. Mönkijästä tekee erityisen hauskan ajopelin sen monipuolisuus.

Mönkijällä on ajoneuvona puolellaan monia, erityisesti voimaansiirtoon liittyviä ominaisuuksia, jotka periytyvät sen historiallisesta taustasta. Tästä huolimatta vaikka kansainvälisissä markkinoilla mönkijä on lunastanut paikkansa kiistattomasti moottoriurheilulajien kaanonissa, kotimaisen ajourheilun keskuudessa se ei kuitenkaan ainakaan vielä toistaiseksi ole onnistunut valloittamaan kovinkaan suurta jalansijaa tunnetuimmilta ja suosituimmilta lajeilta. Moottoriurheilun maailma on kuitenkin huomattavan monipuolinen, ja jos ihminen tuntee sisällään palavaa tarvetta istua murisevan moottorin päälle, kotimainen lajikenttä tarjoaa monia mainioita vaihtoehtoja mönkijöille.

Vaihtoehtoja mönkijöille: moottoripyöräurheilu

Teknisesti tarkasteltuna mönkijästä on helppo nähdä, millaisen evoluution se on käynyt läpi saapuakseen nykyiseen muotoonsa. Moni nykyaikainen ajoharrastaja ei ehkä tiedäkään, että varsin pitkän ajan mönkijöiden historiasta suosituimmat mallit olivat kolmipyöräisiä nykyisen nelipyöräisen standardimallin sijaan. Jos mönkijän prototyypiltä ryhtyy mielessään riisumaan renkaita, pääsee huomattavan nopeasti kiinni moottoripyörän ideaan. Moottoriurheilun maailmassa moottoripyörät ovatkin erinomaisesti edustettuna. Itse asiassa moottoripyöräurheilu on moottoriurheilun alalajina yksi eniten kilpailluista, joten kilpailuhenkisille motoristeille moottoripyöräurheilu on mainio vaihtoehto.

Moottoripyöräurheilu on huomattavan monipuolista verrattuna moniin muihin moottoriurheilun muotoihin, sillä jopa monet lajiin tarkemmin perehtymättömät osaavat erotella moottoripyöräurheilun kilpailumuodot taitokilpailuihin ja nopeuskilpailuihin. Näistä kahdesta nopeuskilpailut, kuten vaikkapa enduro tai motocross, ovat jokseenkin suositumpia kuin freestyle-motocrossin tai trialin kaltaiset taitokilpailut. Moottoripyörillä ajettavia kilpailuja ajetaan niin ulkoilmassa ja erilaisissa maastoissa kuin myös halleissa ja areenoilla, joten lajeista kiinnostuneella on huomattavasti valinnan varaa myös ajomaisemien suhteen. Lajit asettavat harrastajille myös erilaisia vaatimuksia.

Vaihtoehtoja mönkijöille: autourheilu

Kotimaisilla kentillä ehdottomasti suosituin moottoriurheilun muoto, niin penkkiurheilijoiden kuin ajajien näkökulmastakin, on ehdottomasti autourheilu. Tämä ei ole sinänsä mikään ihme, kun ottaa huomioon auton suosion myös tavallisen liikkumisen välineenä verrattuna muihin moottoriajoneuvoihin. Asiaan on epäilemättä vaikuttanut myös kotimaisten kuskien suuri palstatila uutisissa erilaisilla autourheilun osa-alueilla. Autoilla kilpaa ajaminenkin on itse asiassa miltei tismalleen yhtä vanha kuin autojen laajempi saatavuus. Tämä tarkoittaa, että autourheilulla on ilmiönä ikää jo reilusti yli sata vuotta.

Autojen kilpa-ajamisen pitkä historia on saanut aikaan myös sen, että tämä laji on muotoutunut moneksi erilaiseksi lajikseen, joilla kaikilla on omat sääntönsä. Merkittävä ero vaikkapa moottoripyöräurheiluun nähden on se, että taitoajamista ei autourheilun maailmassa juurikaan näe, vaan merkittävä osa lajeista on vauhtilajeja. Yksi suosituista lajeista on karting, eli eräänlainen mini-formula, joka on varsinkin nuorten keskuudessa suosittu laji, jossa järjestetään myös kansainvälisiä kisoja. Ralliautoilun maailmanmestaruuksista taas noin 40 % on tullut Suomeen.

Vaihtoehtoja mönkijöille: moottoriveneurheilu ja taitolento

Vaikka autoilla ja moottoripyörillä ajetut kilpailut kuuluvat moottoriurheilun suosituimpiin kategorioihin, eivät ne missään nimessä ole ainoita lajeja, joilla on omat enemmän tai vähemmän laajat, uskollisista nyt puhumattakaan, kannattaja- ja harrastajajoukkonsa. Esimerkiksi moottoriveneurheilu on erinomainen laji niille moottoriurheilun ystäville, jotka viihtyvät paremmin aaltojen päällä kuin asfaltilla tai sorateillä. Moottoriveneurheilu on keskimääräistä suositumpaa rannikkoseudulla, jossa alustana toimii meri, mutta myös suuret sisävesistöt toimivat mainiosti lajin harrastamiseen. Moottoriveneillä kilpaillaan niin rata-, etappi-, kuin kiihdytyslajeissakin.

Moottoriurheilun viehätyksestä merkittävä osa tulee sen tarjoamasta vauhdikkaasta menosta ja toisinaan jopa vaaran kanssa flirttailevan jännityksen kanssa. Ja vaikka lajien harrastaminen vaatii vauhtia kalloon ja verta suoniin, rämäpäisyys koituu usein kohtalokkaaksi, ja menestyksen mahdollistaa vain kylmähermoisuus. Niille moottoriurheilun ystäville, jotka tahtovat jättää tantereen tomut kokonaan taakseen, oikea laji saattaakin olla taitolento, johon kuuluu nimestään huolimatta myös mahdollisia nopeuskilpailuja erilaisten lentotemppujen suorittamisen ohella. Lajista kiinnostuneiden kannattaa perehtyä asiaan Suomen ilmailuliiton kautta.

Vaihtoehtoja mönkijöille: turvallisuus ja ympäristö

Moottoriurheilun maailma tarjoaa mönkijöille monia erilaisia, tyypiltä ja luonteeltaan poikkeavia harrastusmahdollisuuksia, joista useimmat mahdollistavat kilpailemisen niin maakunnan tasolla kuin myös kansallisissa sekä kansainvälisissäkin piireissä, ja joissakin on mahdollista siirtyä myös ammattilais- tai puoliammattilaistasolle. Mikään moottoriurheilun alue ei kuitenkaan ole muusta maailmasta irrallinen, joten siihen vaikuttavat aivan samat lainalaisuudet kuin muuallakin. Nopean vauhdin lajeissa onkin aina muistettava varautua turvallisuusriskeihin. Polttomoottoreilla toimivat ajopelit myös rasittavat tutkitusti luontoa ja ympäristöä, sekä myös meluhaitat ovat moottoriurheilun riippakivi.

Yhteenveto

Mönkijöillä ajaminen on vallan mainio tapa viettää aikaa niin puhtaan viihteellisessä viitekehyksessä kuin myös kilpaillen, mutta jos mönkijän rattiin pääseminen ei syystä tai toisesta ota onnistuakseen, tarjoaa moottoriurheilun laaja maailma myös muita varteen otettavia vaihtoehtoja niille, jotka tuntevat mörisevien moottoreiden kutsun. Ehdottomasti tunnetuimmat moottoriurheilun lajit koostuvat autourheilun tai moottoripyöräurheilun alalajeista, mutta myös vesillä ja ilmassa on mahdollista kokea vauhdin hurmaa ja menevää jännitystä. Vaihtoehdot mönkijöille ovat monet ja menevät.